Kiezen voor een konijn?

Konijntje(s) in huis houden, tips.


Koppelingen

 

Infostukje over konijnenkoppels en groepen in de lente 🌻🌷

Tijdens het voorjaar worden veel voedsters hormonaal. Je herkent dit vooral aan verandering in gedrag, ze zijn sneller geagiteerd en worden soms schijnzwanger.

Schijnzwangerschappen komen erg vaak voor, door het hele jaar maar toch voornamelijk in de lente. Je voedster begint nestmateriaal te verzamelen, en zal haren plukken van zichzelf of soms zelfs de partner(s) in het verblijf. Ze bouwt dus een echt volwaardig nest. Hormonaal is er dus vanalles aan de hand terwijl er eigenlijk helemaal niks gaat gebeuren. Vind je zo'n nest, haal het niet meteen weg, maar wacht tot ze geen interesse meer toont in het nest. Zolang ze schijnzwanger is zal ze blijven nesten bouwen als jij ze wegneemt telkens en zo worden vele voedsters en partners vaak kaalgeplukt. Beste is dus goed haar gedrag observeren en nadien overgaan tot het verwijderen van het nest, dit is meestal tussen de 5 en 10 dagen na het bouwen. Ze kunnen meermaals schijnzwanger worden na elkaar, herhaal hetzelfde proces.  

Tijdens de hormonale periode zullen ze een beetje lastig en vervelend zijn (niet allemaal). Ze zullen sneller geagiteerd zijn wanneer jij het verblijf komt schoonmaken en zullen soms zelfs agressief uit de hoek komen naar jou of andere konijnen in het verblijf. 

Dit kan erg vervelend zijn met verwondingen en schade aan jullie onderlinge vertrouwen tot gevolg. Weet dat dit wél van voorbijgaande aard is en na de hormonale periode de voedster weer tot rust kan komen en jullie de band weer kunnen opbouwen doormiddel van lekkere snacks of groentjes uit je hand aan te bieden. Wil je dit allemaal vermijden, dan kan je de voedster(s) best laten steriliseren. Hierdoor zullen ze niet meer hormonaal worden, karaktergewijs zal er niks veranderen, voedsters worden hierdoor hormonaal gewoon kalmer en gaan niet meer over tot nesten bouwen, plukken en ander ongewenst gedrag.  

Vallen de hormonale voedsters elkaar en/of de gecastreerde ram(men) aan? Dit kan erg vervelend gedrag zijn met verwondingen tot gevolg. Oren, neuzen... kunnen allemaal snel beschadigd geraken. De oren zijn heel hard doorbloed en zullen dus heel erg gaan bloeden bij de minste verwonding. Belangrijk is dat je elke wonde goed ontsmet, goed uitwassen met isobetadine. Nadien goed in de gaten houden en een bezoek aan de dierenarts kan zeker noodzakelijk zijn. Oren die gescheurd zijn, zijn altijd een noodgeval. Nadien wonden ook goed in de gaten houden zodat het geen abcessen worden. 

Heel belangrijk : haal je koppel/groep in eerste instantie niet uit elkaar!

Enkel in de ergste gevallen haal je ze uit elkaar, bvb als ze confrontatie blijven opzoeken met verwondingen. Neem dan de meest dominante eruit, niet de onderdanige, want die zal je nadien moeilijker kunnen herkoppelen. Begin met een time-out van 24u en probeer het opnieuw, neem hiervoor de tijd en blijf er een uurtje bij om te observeren hoe ze nu op elkaar reageren en hoe de rangorde bepaald zal worden. Ook dit proces kan je enkele keren herhalen tot de harmonie is weergekeerd.  

Soms komt het niet goed... 

In enkele gevallen zal je de dominante voedster niet kunnen herkoppelen en is een sterilisatie noodzakelijk.

Er worden veel fouten gemaakt in het koppelen... 2 rammen of 2 voedsters kunnen het meestal goed vinden met elkaar tot ze hormonaal worden en overgaan tot de ultieme rangordebepaling.. dan loopt het vaak fout. Daarom is het ook afgeraden 2 van hetzelfde geslacht bij elkaar te houden. Zelfs gecastreerde rammen en gesteriliseerde voedsters kunnen nog steeds rangorde gaan bepalen en dit kan best heftig worden soms. Daarom raden wij steeds aan om een ram en voedster te nemen en na 12 a 14 weken de ram te laten castreren, zo hoef je ze nooit te scheiden en heb je een leuk koppeltje ❤️

 


Huisvesting (bij ons)

 

🏡 infostukje over huisvesting bij Franse hangoren "De Konijnentuin"

Vaak krijgen wij, als hobbyfokkers, de wind vanvoren van mensen die niet weten hoe wij onze dieren huisvesten en ermee omgaan.  

Ok, er zijn idd veel fokkers waar de konijnen helaas niet het luxe leven hebben dat ze hier hebben, dat klopt. Ook de vele oproepen en artikels van de laatste weken over de overvolle asielen helpen ons uiteraard niet... en ja, wij voelen de pijnpunten! Absoluut! Maar weet ook dat zonder ons dit ras helemaal uitsterft en er alleen nog pretnesten en kruisingen worden geboren!

Maar, Helaas zijn wij, de oprechte en verantwoorde hobbyfokkers, hiervan de dupe. Velen denken blijkbaar dat onze konijnen een heel jaar bij elkaar zitten en erop los kweken. Wat dus echt een totaal verkeerde aanname is...

Er wordt veel tijd besteed aan een goed en geschikt fokschema.  Goede combinaties, goede voorbereiding en planning.

Bij mij is een konijn niet ´maar een konijn´ Of een ´geldbron´, ze zijn mijn huisdieren, mijn passie en mijn hobby! Ik geef oprecht om hun welzijn en zal daarvoor ook tot in de puntjes alles doen!

Je moet ook realistisch zijn... wij kunnen, als fokkers, onmogelijk onze rammen en voedsters bij elkaar houden. Ze krijgen dagelijks erg veel aandacht van mij en mogen voldoende vrij rondlopen in onze aparte ren van 30m², bij onze kipjes.

⁉️Hoe ga ik tewerk? (Ik spreek enkel voor mezelf!)

● ik fok tussen de maanden september en april.

● de zomerstop is hier tussen mei en augustus er worden dan geen nestjes geboren.

● onze mama´s worden 1 x per jaar moeder, niet meerdere keren. 

● er wordt in de eerste plaats gekeken naar de gezondheid en conditie van de mogelijke ouders! Is deze niet optimaal dan wordt er niet gedekt!

● hier wordt niet aan broodfok gedaan.

● konijnen fokken is geen winstgevende hobby!

● fokken doe ik uit liefde voor het ras en de verbetering van de standaard. Raszuiver is waar ik 100% achter sta.

● intussentijd worden ze ofwel gehuisvest in een ruim hok van 2,90 meter op 80. Ofwel bij onze groep in een ruime ren van 90m² met alle faciliteiten en meerdere mogelijkheden tot schuilen en graven.

● niet elk konijn is goed te koppelen en een groep van 10 konijnen moet je niet verstoren door een nieuwe toe te voegen dus soms wordt er een huisje gezocht, al dan niet verder in fok of knuffelhuis, ik kijk steeds naar de beste optie! Mijn dieren zijn geen wegwerpdieren, maar je moet realistisch zijn soms en niet allemaal kan je houden. Dat hoort erbij en is soms pijnlijk genoeg.

● ze hebben elk hun eigen toilet,dit wordt meermaals per week gereinigd en 1 x per week gedesinfecteerd.

● hokken worden wekelijks gereinigd.

● 1 x per maand wordt alles gedesinfecteerd met een diervriendelijk middel.

● geen insecticiden worden hier gebruikt, alles natuurlijk.

● onze dieren krijgen allemaal kwaliteitsvolle voeding en dagelijks vers water en hooi.

● jaarlijkse Vaccinaties met nobivac myxoplus tegen myxomatose en RHD1/2 

● Elk nestje wordt gevaccineerd met nobivac myxoplus.

● ze worden jaarlijks nagekeken door een konijnkundige dierenarts die bij ons aan huis komt.

Dus... voor je een oordeel velt... kom even kijken, praat met me, stel vragen... maar ga er aub niet vanuit dat ik mijn dieren niet graag zie... 🥺❤️

Onze kleine ren, +/- 35 m²

Onze grote ren

Hierin verblijven de mama´s met nestjes ouder dan 5 weken. Ondertussen werd er ook een ren aan gemaakt zodat ze kunnen rondlopen 😊

Onze hokken van 2,90m x 80cm.

Deze hokken zijn 2m op 80cm voor 1 fransje.

Het zwarte hok is een ´doorschuifhok´ voor kleintjes die opgroeien.